دلایل حسادت در کودکان چیست؟
آذین بذرافشان
دلایل حسادت در کودکان احساسی منفی است که در صورت کمبود عشق و توجه از جانب افراد مهم زندگی، در او شعلهور میشود. افراد مهم در زندگی کودک، پدر و مادر -بهویژه مادر- هستند و زمانی که توجه مادر به سمت چیز دیگری غیر از او معطوف میشود، حسادت در چشمانش نمایان میگردد.
حسادت یکی از سختترین و ناخوشایندترین تجربیاتی است که یک کودک تجربه میکند. زیرا نگران از دست دادن فردی است که در زندگی برایش اهمیت دارد. کودک از اینکه دیگر مهم و دوست داشتنی نیست، دچار اضطراب شده و نسبت به فردی که این عشق را از او گرفته خشمگین میگردد.
روانشناسان ۵ دلیل حسادت در کودکان را بررسی کردهاند:
۱- خود محوری کودک (من مرکز جهان هستم و همه چیز حول محور من میچرخد):
کودک خود را مهمترین عضو خانواده و جامعه میداند و انتظار دارد تمام عشق و توجه اطرافیان فقط معطوف به او باشد.
۲- واکنش به بیعدالتی:
وقتی والدین زمان بیشتری را به فرزند کوچکتر اختصاص میدهند و نیازهای فرزند بزرگتر را فراموش میکنند، حسادت آغاز میشود.
۳- مشکل در ابراز عشق:
رشد عاطفی یک کودک در مرحله جنینی قرار دارد، در نتیجه آنها همیشه نمیتوانند به اندازه کافی احساسات گرمی نسبت به والدین خود ابراز کنند. بهخصوص اگر چنین کاری به آنها آموزش داده نشده باشد. از این رو، کودک از حسادت به عنوان یکی از روشهای نشان دادن عشق خود استفاده میکند.
۴- اضطراب:
حساس و مضطرب بودن به خاطر مسائل جزئی نیز باعث حسادت در کودکان میشود.
۵- احساس درماندگی و ناتوانی:
کودک متوجه میشود که در مراحل اولیه زندگی نمیتواند مستقل از پدر و مادرش زندگی کند. بنابراین به منظور محافظت از آنها در برابر اطرافیان از مکانیزم محافظتی یعنی حسادت استفاده میکند.
اگر فاصله سنی کودکان کم باشد، رابطهی بین آنها میتواند از عشق تا نفرت در نوسان باشد: آنها در حالی که یکدیگر را در آغوش گرفته و تلویزیون تماشا میکنند، در عرض ۵ دقیقه میتوانند با هم دعوا کنند.
در خانوادههای پرجمعیت، با به دنیا آمدن فرزند سوم و فرزندان بعدی، حسادت بین بزرگترها و کوچکترها زیاد ماندگار نیست. کودکان عادت میکنند از یکدیگر مراقبت و حمایت کرده و پشت خواهر و برادرهای خود بایستند.
منبع:
https://findmykids.org/blog/en/how-to-deal-with-child-jealousy